Pancakes z mąki kasztanowej z sosem angielskim

13.04.2017

Pancakes z mąki kasztanowej z sosem angielskim

Pancakes z mąki kasztanowej z sosem angielskim, orzechami nerkowca, pomarańczą i chipsami z jabłka

Składniki(dla 2 osób):

Ciasto:
- 250g mąki kasztanowej (gryczanej lub pszennej)
- 5g proszku do pieczenia
- 200ml mleka
- szczypta soli
- 3 jaja

Sos Angielski:
- 400ml mleka
- 6 żółtek
- 100g cukru
- 1 laska wanilii

- nerkowce 100g
- pomarańcze 2szt
- woda 100ml
- jabłka 2szt
- olej 50ml

Sposób przygotowania:
Mąkę kasztanową (lub inną) wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość miksujemy na gładko blenderem lub trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię, lekko przesmarowaną olejem i smażymy pancakes. Ciasto powinno być gęste, nie nakładamy go dużo gdyż placki rosną.
Następnie przygotowujemy sos angielski. Mleko grzejemy w rondlu z laską wanilii, gotujemy i zdejmujemy z ognia. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na biało. Ciepłe mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Całość grzejemy na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, do momentu aż sos zgęstnieje. Jabłka kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do pieca rozgrzanego do 140 stopni, suszymy do momentu kiedy będą chrupiące. Pomarańcze filetujemy. Gotowe pancakes układamy na talerzu, polewamy sosem angielskim, układamy pomarańcze, posypujemy nerkowcami i chipsami z jabłka.

Dlaczego warto:
Zawiera węglowodany niezbędne do uzupełnienia glicogenu. Dodatki dostarczają witaminy C, która pozwala łagodzić ból po intensywnym wysiłku, a także białka i zdrowych tłuszczy.

Zobacz jak to ugotować: