Krem z kalarepy z ricottą i wędzonym pstrągiem

13.04.2017

Krem z kalarepy z ricottą i wędzonym pstrągiem

Krem z kalarepy z ricottą, wędzonym pstrągiem, koprem włoskim i prażonymi orzechami włoskimi

Składniki (dla 2 osób):
- kalarepa 8szt
- dymka 2 pęczki
- masło 100g
- mleko 1L
- wędzony pstrąg 100g
- czosnek 4 ząbki
- koper włoski 1szt
- orzechy włoskie 50g
- sól, pieprz do smaku
- ricotta 50g
- cytryna 1szt

Sposób przygotowania:
Kalarepę obieramy, kroimy w plastry i delikatnie smażymy na maśle razem z pokrojoną dymką i czosnkiem. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu, kiedy kalarepa zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy zupę blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Orzechy włoskie wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i prażymy.

Zupę podajemy z cienko pokrojonym koprem włoskim, kleksem z ricotty, poszarpanym pstrągiem i prażonymi orzechami włoskimi.

Dlaczego warto:
Danie bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera wysokoprzyswajalne białko, wapń oraz kwasy Omega3 wspomagające regenerację organizmu po intensywnym treningu.

Zobacz jak to ugotować: