Łosoś confit z ciastkiem jaglanym

30.03.2017

Łosoś confit z ciastkiem jaglanym

Łosoś confit z ciastkiem jaglanym.

Łosoś confit z ciastkiem jaglanym, prażonymi migdałami, chudym twarogiem, siemieniem lnianym, sałatka z pak choi, pora i granata z dressingiem z limonki

Składniki: (porcja dla 2 os)

- łosoś filet bez skóry 400g
- oliwa z oliwek 0,5l
- ziarna kolendry 5g
- kasza jaglana ugotowana 400g
- prażone płatki migdałów 100g
- siemię lniane 50g
- jaja 4szt
- twaróg 100g
- pak choi 2szt
- por 2 szt
- granat 1 szt
- limonka 2szt
- czosnek 2 ząbki
- cukier 15g
- sól morska 15g
- pieprz młotkowany 10g

Sposób przygotowania:

Łososia kroimy na 2 kawałki i marynujemy w pieprzu i soli. Odkładamy na godzinę.
Przygotowujemy ciastko jaglane. Ugotowaną kaszę mieszamy z twarogiem, jajkami, pokruszonymi płatkami migdałów, siemieniem lnianym i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wykładamy pergaminem i nakładamy farsz. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25minut.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy ziarna kolendry i delikatnie grzejemy tak aby temperatura nie przekroczyła 60 stopni. Wkładamy łososia, tak żeby oliwa całkowicie go przykryła i grzejemy przez około 15min.
Przygotowujemy sałatkę. Pora i pak choi siekamy drobno, a granat wydrążamy.  Limonkę wyciskamy, łączymy z posiekanym drobno czosnkiem, cukrem, odrobiną soli i oliwą tak aby powstała emulsja. 
Wycinamy ciastko jaglane (np. szklanką), kładziemy na nim ciepłą rybę i odświeżającą sałatkę z dressingiem limonkowym.

Dlaczego warto:
Źródło węglowodanów złożonych i wartościowych tłuszczy. Bomba kwasów omega 3, które mają silne działanie antyzapalne. Danie bogate w przeciwutleniacze – substancje neutralizujące wolne rodniki, które powstają w organizmie po wysiłku.

Zobacz jak to ugotować: