Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z tataki z tuńczyka

24.03.2017

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z tataki z tuńczyka

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z tataki z tuńczyka

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z tataki z tuńczyka, kiełkami rzodkiewki, groszkiem cukrowym, chili i słodko pikantnym dressingiem z olejem sezamowym

Dlaczego polecamy:
Danie to jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które pomagają zregenerować energię a także wysokiej jakości białka oraz zdrowych tłuszczy. Zawiera kwasy Omega – 3 oraz witaminy z grupy B.

Składniki:(porcja dla 2 os)

- makaron pełnoziarnisty penne 200g
- polędwica z tuńczyka 400g
- kiełki rzodkiewki 50g
- groszek cukrowy 100g
- chili  2szt
- cukier 40g
- sos sojowy 100ml
- olej sezamowy 50ml
- sok z 1 cytryny
- czosnek drobno posiekany 2 główki
- ocet ryżowy 10ml
- oliwa z oliwek 100ml
- sól 5g
- olej rzepakowy 30ml

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania marynaty do tataki z tuńczyka.
50ml sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier 20g (4 łyżeczki), 1 ząbek drobno posiekanego czosnku i 1 posiekaną papryczkę chili dokładnie mieszamy i zalewamy rybę. Odstawiamy na przynajmniej 30min.

Penne gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie, przez około 7min, makaron powinien być al dente. Następnie przerzucamy makaron na sito i lekko hartujemy w zimnej wodzie.

Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek i blanszujemy (parzymy i schładzamy).

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stek z tuńczyka, smażymy krótko, tataki musi być krwiste, czas smażenia jest zależny od wagi ryby. Stek ważący ok 400g smażymy po 30 sekund z każdej strony. Następnie zdejmujemy rybę z patelni i zostawiamy na 2 min, żeby "odpoczęła".

Do przygotowania dressingu potrzebujemy 50ml sosu sojowego, sok z cytryny, 1 papryczkę chili, cukier 20g, olej sezamowy, 1 ząbek posiekanego czosnku i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki należy połączyć tak, aby powstała emulsja - możemy to zrobić trzepaczką lub blenderem. Pamiętajmy, żeby przygotowując dressing zachować kolejność: oliwę wlewamy zawsze na końcu.

Makaron mieszamy z pokrojonym w plastry tuńczykiem, pokrojonym groszkiem cukrowym, kiełkami i całość polewamy dressingiem. Możemy dodać prażony sezam, który jest świetnym dodatkiem do tataki

Zobacz jak to ugotować: